Home | Laadpaal elektrische auto

Een laadpaal kopen voor je elektrische auto

Nu de markt voor elektrische auto’s toeneemt, zien we eveneens een sterke stijging in het aantal laadpalen dat geproduceerd en geïnstalleerd wordt. Omdat laadpalen in veel verschillende soorten en maten bestaan, is het niet altijd even duidelijk welke laadpaal voor jouw elektrische auto geschikt is. Op onze webshop hebben we daarom een filter waarmee je gemakkelijk uitzoekt welke laadpaal bij jouw elektrische auto past! Benieuwd waar je nog mee rekening mee moet houden bij het kopen van een laadpaal die bij jouw auto past? Je leest het op deze pagina!

Laadsnelheid: je laadpaal + je elektrische auto + je netaansluiting

Een belangrijke vraag is hoe snel je wil kunnen opladen met je elektrische auto. De laadsnelheid waarmee je je elektrische auto oplaadt, is afhankelijk van drie zaken:

  • Het laadvermogen van je laadpaal.
  • Het laadvermogen van je elektrische auto.
  • De laadcapaciteit van je netaansluiting.
Hieronder lichten we ze kort toe.

Het laadvermogen van je laadpaal

Ten eerste hebben we natuurlijk het laadvermogen van de laadpaal. Niet alle laadpalen laden namelijk even snel. De laadsnelheid is afhankelijk van het laadvermogen van de laadpaal. Het laadvermogen kan gezien worden als hoe veel stroom de laadpaal kan doorgeven aan de elektrische auto. Logischerwijs volgt dat hoe groter het laadvermogen, hoe hoger de laadsnelheid. De laadpalen die we bij WiR aanbieden beschikken dan ook over maximale laadvermogens van 11kW en 22kW. Bekijk ze hier, en filter gemakkelijk tussen de verschillende maximale laadvermogens.

De meeste laadpalen hebben de optie ‘load balancing-software’ op de laadpaal te laten installeren. Load balancing-software communiceert met je slimme meter en zorgt ervoor dat de laadpaal rekening houdt met het stroomverbruik van het elektriciteitsnetwerk thuis (of op de zaak). Dreigt het stroomnetwerk overbelast te raken omdat je naast de laadpaal meerdere huishoudelijke apparaten gebruikt, dan schaalt een laadpaal met load balancing-software zijn energieverbruik terug om overbelasting van het netwerk te voorkomen. De accu van je elektrische auto zal dan minder snel vol zijn, maar je voorkomt overbelasting (en mogelijke schade) aan je elektriciteitsnetwerk. Load balancing-software wordt onder andere aangeboden door de merken Alfen, Easee, EVBox en Wallbox. Wil je overdag je auto op kunnen laden terwijl ook de huishoudelijke apparatuur – denk aan de tv, de oven, de inductieplaat, of de wasmachine – aanstaat? Dan raden we sterk aan ook load balancing te laten installeren.

Het laadvermogen van je elektrische auto

Het laadvermogen van je elektrische auto is een tweede belangrijke factor. De zogenaamde on-board lader in de elektrische auto bepaalt het maximale laadvermogen waarmee het voertuig opgeladen kan worden. Zowel de on-board lader van de elektrische auto als de laadpaal hebben invloed op de laadsnelheid. Als de on-board lader een laadvermogen van 11kW heeft, en de laadpaal een vermogen van 7,4kW levert, wordt het laadpotentieel van de elektrische auto niet maximaal benut. In dat geval duurt het dus langer om de elektrische auto op te laden. Bij een laadpaal met een vermogen van 22kW en een on-board lader van 11kW zal de 22kW niet volledig benut worden en afgeschaald worden naar 11kW.

Als je auto beschikt over een 11kW on-board lader raden wij aan om minimaal een 11kW laadpaal te laten installeren. Zo zorg je ervoor dat je elektrische auto zo snel en efficiënt mogelijk oplaadt. Een 22kW laadpaal kan aangesloten worden op een 11kW on-board lader. In dit geval wordt het vermogen van de laadpaal gereduceerd naar het vermogen dat de on-board lader aankan. Bij de aanschaf van een elektrische auto met een on-board lader van 22kW kun je dan later de volledige 22kW van de laadpaal gebruiken.

De laadcapaciteit van je netwerkaansluiting

Verder is het belangrijk te weten of je meterkast via een 1-fase of een 3-faseaansluiting op het elektriciteitsnet is aangesloten. Met een 1-faseaansluiting kan je namelijk minder snel je elektrische auto opladen. Een 1-fase laadpaal maakt gebruik van een standaard 230 Volt aansluiting en heeft een vermogen van 16 of 32 ampère. Het maximale laadvermogen is dan respectievelijk 3.7kW en 7.4kW. Een 3-faseaansluiting levert 3 x 230 Volt en heeft eveneens een standaard vermogen van 16 of 32 ampère. Met deze aansluiting is het maximale laadvermogen dan respectievelijk 11kW en 22kW. Als je niet over een 3-fase aansluiting beschikt, dan kun je je meterkast meteen bij het installeren van je nieuwe laadpaal door ons laten opschalen naar een 3-faseaansluiting. Voor meer informatie over de installatie van een laadpaal en de kosten ervan kun je terecht op onze installatiepagina.

Je elektrische auto opladen met een type 1 of type 2 stekker

Allereerst is het type stekker een belangrijke gegeven om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een laadpaal voor je elektrische auto. In de praktijk bestaan er twee typen stekkers waar je rekening mee moet houden.

Type 1 stekker

Wat we de type 1 stekker heet eigenlijk de Yazaki-stekker. Deze stekker wordt voornamelijk in Japan en de Verenigde Staten gebruikt. In Europa komt dit type stekker bijna niet meer voor. Met een type 1 stekker kun je alleen 1-fase laden.

Type 2 stekker

De type 2 stekker, ook wel de Mennekes-stekker genoemd, is het standaard type stekker voor laadpalen in Europa. Met dit type stekker kun je zowel 1 als 3-fase laden.

Klaar om een laadpaal voor je elektrische auto uit te zoeken?

Onze beste laadpalen voor je elektrische auto

De Wallbox Pulsar Plus is zeker een van onze favoriete laadpalen voor de elektrische rijden. Deze compact ontworpen laadpaal is standaard uitgerust met een vaste kabel van 5 meter maar is ook beschikbaar met een laadkabel van 7 meter. Door het kleine formaat en het strak afgewerkte zwart of witte design past deze stijlvolle laadoplossing perfect in je garage of bevestigd bij je oprit!

De Pulsar Plus is ontworpen met een maximaal laadvermogen van 22kW. Voor auto’s die met minder kW laden, schaalt de laadpaal gemakkelijk terug. Zo past de Wallbox Pulsar Plus zich aan de behoefte van iedere auto aan!

Kies je voor de mogelijkheid load balancing-software te laten installeren, dan weet je zeker dat je energieverdeling thuis of op kantoor optimaal in balans is. De Pulsar Plus past zich automatisch aan naar de restspanning om overbelasting van het stroomnetwerk te voorkomen. Via de ingebouwde wifi- en bluetoothverbinding kan je gemakkelijk via de Wallbox app jouw laadsessies bekijken en inplannen en zelfs de laadsnelheid instellen. Geïnteresseerd in de Wallbox Pulsar Plus voor bij jou thuis? Bekijk ‘m hier!

Liever een laadpaal zonder vaste kabel?

Een andere zeer geschikte laadpaal voor thuis, zonder vaste kabel, is de Easee Home. Deze elegante laadoplossing is ontwikkeld en geproduceerd in Noorwegen. En zoals je mag verwachten van een Scandinavisch product is dit model bestand tegen alle weersomstandigheden. Zon, sneeuw, wind en regen zijn geen probleem voor de Easee Home! Naast het robuuste en moderne design van deze laadpaal, zijn de laadpalen van merk Easee voorzien van de nieuwste technologische functies. Zo hebben alle laadstations van Easee een 4G-internetverbinding. Via deze internetverbinding wordt het laadstation regelmatig vanuit Easee geüpdatet. De Easee Home komt standaard met een maximaal laadvermogen van 22kW. Net als de Wallbox Pulsar Plus schaalt de Easee Home gemakkelijk terug voor auto’s die met minder kW laden.

Verder heeft ook deze laadpaal de optie voor load balancing-software waarmee het beschikbare vermogen op het netwerk gereguleerd wordt. Ook is dit laadstation voorzien van een ingebouwde aardlekautomaat die daarmee DC-lekbescherming biedt. Ondanks de ingebouwde aardlekautomaat is het laadstation zeer compact en weegt het slechts 1,5 kilogram. Al met al een elegante, zeer gebruiksvriendelijke laadpaal voor thuis! Geïnteresseerd in de Easee Home voor bij jou thuis? Bekijk ‘m hier!

Waarom kiezen onze klanten voor WiR?

Advies op maat

Wij houden graag persoonlijk contact met de klant en zorgen samen voor de beste laadoplossing voor de betreffende situatie.

Snelle service

Je aankoop en installatie binnen enkele weken geregeld. Zo kunnen jij snel, veilig en opgeladen op weg!

Vakkundige installatie

Met onze gecertificeerde installatiepartners voorzien wij jou van een A-kwaliteit installatie. Veiligheid en kwaliteit staan voorop.

Transparante prijzen

Geen gedoe, gewoon een duidelijke prijs.

Een laadpaal kopen voor thuis of het bedrijf? Onze laadpalen van de topmerken Alfen, EaseeEVBox, Wallbox en Webasto zijn terug te vinden in onze winkel. Meer informatie over het aankopen van een laadpaal en het installeren ervan, vind je op onze installatiepagina en bij de veelgestelde vragen. Voor telefonisch advies op maat kan je ons bereiken via 085 004 1921.

Klanten zeggen...

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr,

“Lorem ipsum dolor”

4/5
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et
– Naam

“Lorem ipsum dolor”

4/5
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et
– Naam

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door gebruik te maken van onze website gaan wij er van uit dat je hiermee akkoord gaat. Lees hier meer over onze cookie voorwaarden.