Laadpalen voor een laadplein
Beschikt een groot deel van je medewerkers over een elektrische auto of ontvang je regelmatig klanten of bezoekers die hun elektrische auto op willen laden? Dan is een laadplein bij de bedrijfs- of kantoorlocatie geen overbodige luxe. Hiermee bied je een extra service voor werknemers en klanten terwijl je je bedrijf verduurzaamt – en dit ook naar buiten uitdraagt. Bovendien kun je deze investering weer deels terugverdienen door slim gebruik te maken van subsidies, te profiteren van verschillende fiscale voordelen, én door een kWh-tarief te rekenen voor gastgebruikers. Op deze pagina vind je meer informatie over het laten aanleggen van een laadplein, waar de locatie aan moet voldoen, en hoe je de investering van laadplein bij een kantoor- of bedrijfslocatie terug kunt verdienen.
Sjoerd de Boer
Gepubliceerd op 7-1-2023
Laadpalen voor een laadplein
Naarmate elektrische voertuigen populairder worden, zien we op steeds meer plekken complete laadpleinen opduiken. Laadpleinen zijn locaties waar meerdere laadstations staan, allemaal aangesloten via dezelfde aansluiting op het elektriciteitsnet. De voordelen van een laadplein waarop een hoge concentratie van laadpalen aanwezig is, is dat er voor de elektrische rijder makkelijk een beschikbaar laadpunt wordt gevonden. Dit vermindert zoekverkeer en vergroot de laadzekerheid.
Laadpleinen zijn daarmee een praktische oplossing voor de toenemende vraag naar het opladen van elektrische voertuigen. Omdat ze gebruikmaken van een enkele aansluiting op het elektriciteitsnet, kunnen ze eenvoudig worden uitgebreid om indien nodig meer laadstations te huisvesten. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk snel op te kunnen schalen indien de vraag toeneemt. Het laadplein groeit mee met de laadbehoefte. Ook de inrichting van de laadplekken binnen een laadplein kan flexibel zijn. Wanneer er meerdere laadpalen in hetzelfde gebied staan, hoeven deze niet altijd exclusief voor elektrische voertuigen te worden gereserveerd. Als de bezettingsgraad van de laadpalen laag is, kunnen de laadplekken uiteraard ook dienen als parkeerplek voor niet-elektrisch voertuigen. Door de gebruikspatronen op het laadplein te monitoren in het bijkomende backofficesysteem, kan makkelijk worden gezien wanneer het nodig is extra laadstations te plaatsen.
De installatie van een laadplein
De aanleg van een laadplein heeft qua installatie redelijk wat voeten in aarde en de werkzaamheden beslaan dan ook vaak meerdere dagen. Het begint – zoals alles – met een goede voorbereiding.
Laadbehoefte en beschikbare capaciteit
Concreet bekijken we wat de wens van jou als klant is en wat er op locatie mogelijk is. Zo kijken we naar de waarschijnlijke bezettingsgraad om een inschatting te maken van het aantal nodige laadplekken en inventariseren we of er voldoende capaciteit vrij is om de laadpalen van stroom te voorzien. Mocht dit laatste niet meteen helder zijn, verrichten we eerst een capaciteitsmeting. Hiermee krijgen we inzicht in het gebruikte vermogen van de netaansluiting.
Slim omgaan met wat er al is: load balancing
Vaak is er enige capaciteit vrij waarmee een laadplein van stroom kan worden voorzien. Door met slimme software genaamd ‘dynamic load balancing’ in de laadstations de beschikbare stroom eerlijk te verdelen, kunnen we zelfs meer oplaadplekken realiseren. Stel dat er een vermogen van 220kW beschikbaar is, dan kunnen daar 10 laadpalen op 22kW gebruik van maken. Echter kunnen hier ook 20 laadpalen op worden aangesloten die – als alle oplaadplekken in gebruik zijn –11kW per laadpunt leveren. De laadpalen houden het beschikbare vermogen in de gaten en schalen automatisch af als overbelasting dreigt. Op deze manier houdt het laadplein rekening met de energiestromen in het gebouw en geven de laadpalen de apparatuur in het gebouw voorrang.
Benodigd vermogen voor een laadplein
Als blijkt dat er geen vermogen vrij is om de laadpalen van stroom te voorzien, dan zijn er een aantal opties mogelijk. Zo zou je een extra of een zwaardere netaansluiting kunnen aanvragen bij de netbeheerder. Echter hebben netbeheerders vaak niet de mogelijkheid om elk gebouw zomaar een zwaardere netaansluiting te geven. Als een verzwaring al mogelijk is, is het vaak een dure én vooral tijdrovende investering. Lees meer over de problemen op het Nederlandse elektriciteitsnet.
Zelf stroom opwekken met zonnepanelen of een zonnecarport
Een andere manier om een laadplein van voldoende stroom te voorzien, is door zelf de benodigde stroom op te wekken met behulp van zonnepanelen. Naast het feit dat het laadplein stroom heeft, zijn elektrische voertuigen uiteraard het meest duurzaam als ze ook daadwerkelijk rijden op groene stroom. Met zonnepanelen op het dak spreek je een duurzame energiebron aan die de laadinfrastructuur van stroom voorziet. Is het dak niet geschikt voor panelen maar heeft de locatie wel een grote parkeerplaats met voldoende zonuren? Dan zou een zonnecarport ook mogelijk zijn. Met een zonnecarport blijven de auto’s ook nog eens koel en droog. Met slimme software kunnen de laadpalen bovendien worden afgesteld dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de (voorspelde) zonnestroom. Lees hier meer over onze zonnecarports.
Stroom lokaal opslaan met een batterijopslagsysteem
Als zonnepanelen geen optie zijn, is het altijd nog mogelijk een batterijopslagsysteem te plaatsen. Deze batterijen zijn geschikt voor zogenaamde ‘peak shaving’ en natuurlijk voor opslag. Opslag is erg handig als er op het stroomnet een teveel aan wind- en zonne-energie wordt geleverd. De prijzen zijn dan laag of zelfs negatief waardoor het interessant is om de batterij te vullen met deze stroom. Deze stroom kan later tegen een hogere prijs worden terug geleverd aan het net, en natuurlijk opladende auto’s van stroom voorzien.
Financiële voordelen van een laadplein
Een laadplein als verdienmodel
Met een eigen laadplein kan daarnaast wat terugverdiend worden door externe gebruikers een beetje meer te laten betalen voor de stroom die zij gebruiken. Dit kun je regelen door een backofficesysteem op de laadpalen te zetten. Met een backofficesysteem heb je zicht op alle laadsessies, facturen, laadpassen van medewerkers, en gekoppelde laadpalen. Dit geldt zowel voor laadpalen op kantoorlocaties als laadpalen bij medewerkers thuis. Met een backoffice bepaal je zelf als bedrijf welke laadtarieven er betaald worden. De laadsessies worden automatisch gefactureerd en uitgekeerd. Benieuwd naar de mogelijkheden van ons backofficesysteem? Neem contact met ons op.
Geld verdienen met een laadplein?
Persoonlijk advies
Wij houden graag persoonlijk contact met de klant en zorgen samen voor de beste laadoplossing voor jouw situatie.
Snelle service
Je aankoop en installatie binnen enkele weken geregeld. Zo kan jij snel, veilig en opgeladen op weg.
Vakkundige installatie
Met onze kundige monteurs voorzien wij jou van een A-kwaliteit installatie.
Altijd een prijs op maat
Voor zowel de particuliere als de zakelijke klant calculeren we een prijs op maat voor het installatiewerk.