Load balancing laadpaal
Sjoerd de Boer
Gepubliceerd op 23-3-2022
Wat is load balancing?
Het opladen van je elektrische auto vergt behoorlijk wat capaciteit van het energienetwerk. Omdat de netaansluiting bij jou thuis of op de zaak maar een bepaalde hoeveelheid elektriciteit kan leveren, bestaat het risico op overbelasting van je netwerk. Staat je auto te laden en zet je de elektrische kookplaat aan terwijl boven de wasmachine draait? Dan kan het zijn dat je standaard huisaansluiting (van 3x25A met een capaciteit van 17,2 kW) niet genoeg vermogen kan leveren. Om te voorkomen dat de gevraagde hoeveelheid elektriciteit het piekvermogen overstijgt, heb je load balancing voor je laadpaal nodig.
Met de optie load balancing houdt een laadpaal rekening met het stroomverbruik van het elektriciteitsnetwerk thuis of op de zaak. Dreigt het netwerk overbelast te raken dan schaalt een laadpaal met load balancing zijn energieverbruik terug om dit te voorkomen. De accu van je elektrische auto zal dan iets minder snel vol zijn, maar je voorkomt stroomuitval van (en mogelijke schade aan) je elektriciteitsnetwerk. Wil je overdag je auto op kunnen laden terwijl je ook de huishoudelijke apparatuur – denk aan de vaatwasser, de oven, de inductieplaat, of de wasmachine – aan hebt staan? Dan raden we sterk aan een load balancing laadpaal te laten installeren.
Static load balancing of dynamic load balancing?
Load balancing komt in twee vormen: ‘static’ en ‘dynamic’. Met ‘static load balancing’ (statische load balancing) houdt de laadpaal rekening met een vooraf aangegeven grens qua capaciteitsgebruik. In dat geval wordt er door een installateur een maximale ampère ingesteld die de laadpaal tijdens het laden niet kan overschrijden. Hiermee laadt de elektrische auto niet op de maximale snelheid op, zelfs als er nog vermogen beschikbaar is.
Dynamic load balancing
Bij dynamic load balancing (dynamische load balancing maar ook wel actieve load balancing genoemd) meet de laadpaal om de paar seconden het energieverbruik. Hiermee ‘weet’ de laadpaal dus precies hoeveel vermogen er vrij is om de elektrische auto mee op te laden.
Vermogen verdelen onder meerdere laadpalen
Een andere vorm van load balancing is de evenredige verdeling van stroom onder meerdere laadpalen. Dit is handig voor een systeem waar meerdere laadpalen op zijn aangesloten. De meeste laadpalen dekken dit af met (dynamic) load balancing. Nederlandse laadpalenfabrikant Alfen biedt hier echter speciale software voor aan die ze ‘smart charging’ noemen. Wallbox biedt deze functie ook met hun ‘Power Sharing’ functie.
Voordelen van een laadpaal met load balancing
Het aanschaffen van een laadpaal met load balancing heeft meerdere voordelen. Hieronder lichten we ze kort voor je toe.
Stroomuitval voorkomen
Het grootste voordeel is natuurlijk het voorkomen van stroomuitval. Load balancing is hier primair voor ontwikkeld. Door precies te meten hoeveel stroom er elke seconde wordt gevraagd, ‘weet’ een laadpaal met (dynamic) load balancing dus precies hoeveel stroom er nog beschikbaar is om de accu van je elektrische auto mee op te laden. Met dynamic load balancing geeft de laadpaal andere huishoudelijke apparaten voorrang qua stroomverbruik. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van het beschikbare vermogen van je huisaansluiting en laadt je auto dus altijd op maximale snelheid zonder risico op overbelasting.
Kostenbesparing
Hoewel de aanschaf van de functie load balancing in eerste instantie extra kosten met zich mee brengt, kan een laadpaal met load balancing ook financiële voordelen hebben. Het opladen van een elektrische auto met 11 of 22kW trekt al snel de helft van de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk in een gemiddelde woning. Om veilig je auto op te laden, kun je twee dingen doen. Enerzijds kun je je meterkast laten verzwaren waarmee je het maximale vermogen van je aansluiting ophoogt. Anderzijds kun je met load balancing je huidige vermogen veel efficiënter benutten. Voor het verzwaren van je meterkast betaal je – naast eenmalige aansluitkosten – maandelijks meer vastrecht aan je energieleverancier. Het eenmalig aankopen van de load balancing functie is daarmee een kostenbesparende keuze.
Laadpaalmerken met load balacing
Load balancing wordt onder andere aangeboden door de laadpaalmerken Alfen, Easee, EVBox en Wallbox. De laadpalen van deze merken passen zich automatisch aan naar het beschikbare vermogen om overbelasting van het stroomnetwerk te voorkomen.
Alfen laadpalen met load balancing
De laadpalen van Alfen hebben allemaal de functie load balancing. De Alfen Eve Single Pro-line en de Alfen Eve Single S-line, beiden populair bij particulieren, worden veelal met een netwerkkabel op de P1 poort van de slimme meter aangesloten. Op deze manier communiceert de laadpaal met de slimme meter en weet de laadpaal altijd wat er aan vermogen beschikbaar is. Door de laadpaal met een netwerkkabel op de P1 poort van de slimme meter aan te sluiten, kunnen de laadpaal en de slimme meter in huis met elkaar communiceren. Door een extra netwerkkabel op de router aan te sluiten kun je daarnaast zakelijk verrekenen. Hier heb je wel een abonnement van E-Flux voor nodig. Voor de Alfen Eve Double Pro-line, die veelal voor laadpleinen gebruikt wordt, kan de interne sim (geschikt voor GPRS) gebruikt worden om load balancing in te schakelen.
Wallbox laadpalen met load balancing
De Wallbox Pulsar Plus en de Wallbox Copper SB hebben beiden de mogelijkheid voor load balancing. De zogenaamde Power Boost-module wordt in de meterkast geïnstalleerd en meet het beschikbare vermogen dat de Wallbox lader kan gebruiken. De Power Boost-module communiceert via een netwerkkabel met de laadpaal.
Easee laadpalen met load balancing
Net als Wallbox heeft Easee een speciaal stukje hardware ontworpen dat in de meterkast geplaatst kan worden om daarmee load balancing mogelijk te maken. Bij Easee heet dit stukje hardware de Equalizer. Het grote verschil met Wallbox is dat de Equalizer draadloos via radio of wifi communiceert met de laadpalen van Easee.
EVBox laadpalen met load balancing
Ook de laadpalen van EVBox bieden load balancing als extra optie aan. Dit doet EVBox met de zogenaamde EVBox Optimizer. Ook deze wordt in de meterkast geïnstalleerd.
Laadpaal met load balancing bij WiR
Vanwege de veiligheid, efficiëntie, en kostenbesparing op de lange termijn adviseren we dus eigenlijk altijd load balancing. Onze topmerken Alfen, Easee, EVBox en Wallbox hebben allemaal de optie load balancing. In onze webshop vink je gemakkelijk aan of je load balancing bij de laadpaal wil of niet.
Onze dynamic load balancing laadpalen
Advies op maat
Wij houden graag persoonlijk contact met de klant en zorgen samen voor de beste laadoplossing voor jouw situatie.
Snelle service
Je aankoop en installatie binnen twee weken geregeld. Zo kan jij snel, veilig en opgeladen op weg!
Vakkundige installatie
Met onze gecertificeerde installatiepartners voorzien wij jou van een A-kwaliteit installatie.
Transparant prijzen
Geen gedoe, gewoon een duidelijke prijs.