Your Cart

Meterkast vervangen

De meterkast: toch wel de meest onopvallende plek in het huis, die ook nog eens bijzonder vaak wordt gebruikt om naast de stofzuiger zo veel mogelijk spullen uit het zicht te verbergen. Toch is dit de plek in huis waar het moet gaan gebeuren: de plek waar de energietransitie bij ons thuis grotendeels zal plaatsvinden. Zonnepanelen, een elektrische kookplaat, een hybride warmtepomp, en natuurlijk een laadstation thuis – allemaal komen ze samen in de groepenkast, weggestopt in de meterkast.

Is jouw meterkast klaar voor een laadpaal?

Van veel huizen in Nederland is de meterkast niet goed voorbereid op de komst van de elektrische auto en dus niet klaar voor een laadpaal. Het opladen van een elektrische auto vergt behoorlijk wat capaciteit van je thuisnetwerk. Veel groepenkasten zijn hier niet op gebouwd en zijn dus toe aan vernieuwing. Op deze pagina leggen we je uit waar je groepenkast precies aan moet voldoen voordat we een laadstation bij je thuis plaatsen.

Sjoerd de Boer

Gepubliceerd op 5-1-2023

Eerst even dit: meterkast of groepenkast?
De woorden ‘meterkast’ en ‘groepenkast’ worden vaak door elkaar gebruikt. Echter zijn ze niet hetzelfde. In de meterkast komen alle nutsvoorzieningen de woning binnen: denk aan water, gas, en elektra. De groepenkast is de ‘kast’ waarbinnen de elektriciteit over de groepen van het gebouw of de woning worden verdeeld. De meterkast is dus slechts de kast waar de groepenkast zit ingebouwd terwijl de groepenkast zelf de stroomvoorziening voor het gehele huis verdeelt. Met de snelle toename van elektrische grootverbruikers (waaronder ook de laadpaal thuis) is een veilig werkende installatie geen overbodige luxe.

Meterkast updaten: groepenkast vervangen

Je meterkast een update geven door de gehele groepenkast te laten vervangen is verstandig wanneer je groepenkast sterk verouderd is. Verouderde groepenkasten doen hun werk nog maar kunnen toch onveilig zijn. Als de stoppen zo nu en dan doorslaan of als er kortsluiting is lijkt dit misschien niet direct een probleem. Toch is dit een duidelijk teken dat de groepenkast aan vervanging toe is. Kortsluiting of stoppen die doorslaan kan schade aan huishoudelijke apparaten toebrengen. Aangesloten televisies of laptops kunnen hierdoor beschadigen. Een groepenkast op tijd laten vervangen kan dus kosten vermijden.

Wanneer je groepenkast laten uitbreiden?

Het kan ook zijn dat je te weinig ruimte hebt in je groepenkast om nieuwe apparatuur op aan te sluiten. De groepenkast uitbreiden kan dan een optie zijn. Heb je al meerdere uitbreidingen dan is het soms netter om alsnog de hele groepenkast te vervangen. Vooral in oudere huizen vervangen we vaak de groepenkast voor een nieuwe groepenkast die aan de meest recente veiligheidseisen voldoet. Groepenkasten waar nog schroefzekeringen in zitten vervangen wij standaard. 

1-fase of 3-fase meterkast

Een laadpaal thuis aansluiten kan zowel op een 1-fase als een 3-fase meterkast. De meeste huishoudens hebben (nog) een 1-fase aansluiting. Dit houdt in dat er één fasedraad je huis binnenkomt. Bij een 3-fase aansluiting gaan er in plaats van een, drie fasedraden je huis binnen waardoor er drie keer zoveel vermogen wordt geleverd. Het voordeel hiervan is dat je elektrische auto veel sneller wordt opgeladen. Veel nieuwe modellen elektrische auto’s kunnen al laden via 3-fase stroom en dit lijkt dan ook snel de nieuwe standaard te worden. Onze elektromonteurs hebben de juiste kennis en ervaring in huis om de meterkast voor te bereiden op een verzwaring van 1-fase naar een 3-fase.

Je meterkast verzwaren

Met een 3-fase aansluiting kun je met een hoger vermogen je auto opladen. Dat betekent dat je accu sneller vol is. Afhankelijk van het type auto dat je hebt kan is je auto vaak twee of drie keer sneller opgeladen met een 3-fase aansluiting. Let op: sommige auto’s die gebouwd zijn voor laden op 1-fase kunnen na een verzwaring soms juist minder snel opladen! 

Heb je een thuis een 1-fase aansluiting en wil je je meterkast verzwaren naar 3-fase? Om te verzwaren maak je een afspraak met je netbeheerder. Zorg wel dat je van te voren een 3-fase hoofdschakelaar door ons in je meterkast laat plaatsen. Je netbeheerder komt anders niet langs om de verzwaring uit te voeren.

Is jouw meterkast aan een update toe?