Your Cart

Meterkast vervangen

Het opladen van je elektrische auto vergt behoorlijk wat capaciteit van je thuisnetwerk. Van veel huizen in Nederland is de groepenkast niet goed voorbereid op de komst van de elektrische auto. Hier zijn aanpassingen aan de groepenkast voor nodig. Op deze pagina leggen we je uit waar je groepenkast aan moet voldoen voordat we een laadpaal bij je thuis plaatsen.

Sjoerd de Boer

Gepubliceerd op 1-9-2022

Meterkast of groepenkast?
De woorden ‘meterkast’ en ‘groepenkast’ worden vaak door elkaar gebruikt. Echter zijn ze niet hetzelfde. In de meterkast komen alle nutsvoorzieningen het huis binnen: denk aan water, gas, en elektra. De groepenkast is het geheel aan (vaak zwarte of witte) kastjes waarbinnen de elektriciteit over de groepen van het gebouw worden verdeeld. De meterkast is dus de kast waar de groepenkast in zit gebouwd.

Meterkast laten vervangen

Je meterkast een update geven door je groepenkast te laten vervangen is verstandig wanneer je groepenkast verouderd is. Sinds 1976 is het bijvoorbeeld verplicht om een aardlekschakelaar te hebben. Veel groepenkasten in huizen van voor die tijd hebben dit nog niet. Ook als je niet genoeg vrije groepen hebt voor grootverbruikers zoals een laadpaal, airco, of elektrische kookplaat, zijn er aanpassingen in de groepenkast nodig. De groepenkast uitbreiden kan dan een optie zijn maar soms is het netter om de hele groepenkast te vervangen. Vooral in oudere huizen vervangen we vaak de groepenkast voor een nieuwe groepenkast die aan de meest recente veiligheidseisen voldoet. Groepenkasten waar nog schroefzekeringen in zitten vervangen wij standaard.

Wanneer je groepenkast laten vervangen?

De belangrijkste reden om de gehele groepenkast laten vervangen, is wanneer de groepenkast sterk verouderd is. Houd hier dan ook rekening mee wanneer je een ouder huis koopt. Verouderde groepenkasten doen hun werk nog maar kunnen toch onveilig zijn. Als de stoppen zo nu en dan doorslaan of als er kortsluiting is lijkt dit misschien niet direct een probleem. Toch is dit een duidelijk teken dat de groepenkast aan vervanging toe is. Kortsluiting of stoppen die doorslaan kan schade aan huishoudelijke apparaten toebrengen. Aangesloten televisies of laptops kunnen hierdoor beschadigen. Een groepenkast op tijd laten vervangen kan dus kosten vermijden.

Groepenkast vervangen

1-fase of 3-fase meterkast

Een laadpaal thuis aansluiten kan zowel met een 1-fase als een 3-fase meterkast. De meeste huishoudens hebben een 1-fase aansluiting. Dit houdt in dat er één fasedraad je huis binnenkomt. Bij een 3-fase aansluiting gaan er in plaats van een, drie fasedraden je huis binnen waardoor er drie keer zoveel vermogen wordt geleverd. Het voordeel hiervan is dat je elektrische auto veel sneller wordt opgeladen. Veel nieuwe modellen elektrische auto’s kunnen al laden via 3-fase stroom en dit lijkt dan ook snel de nieuwe standaard te worden. Onze elektromonteurs hebben de juiste kennis en ervaring in huis om de meterkast voor te bereiden op een verzwaring van 1-fase naar een 3-fase.

Je meterkast verzwaren

Met een 3-fase aansluiting kun je met een hoger vermogen je auto opladen. Dat betekent dat je accu sneller vol is. Afhankelijk van het type auto dat je hebt kan is je auto vaak twee of drie keer sneller opgeladen met een 3-fase aansluiting. Heb je een thuis een 1-fase aansluiting en wil je je meterkast verzwaren naar 3-fase? Om te verzwaren maak je een afspraak met je netbeheerder. Zorg wel dat je van te voren een 3-fase hoofdschakelaar door ons in je meterkast laat plaatsen. Je netbeheerder komt anders niet langs om de verzwaring uit te voeren.

Persoonlijk advies

Wij houden graag persoonlijk contact met onze klanten.

Snelle service

Je aankoop en installatie binnen enkele weken geregeld.

Vakkundige installatie

Onze kundige monteurs voorzien je van een A-kwaliteit installatie.

Prijs op maat

Ook voor particulieren stellen we een prijs op maat op. Zo betaal je nooit te veel.

Met deze laadpalen kun je zowel op 1 als 3-fase laden

Met je eigen laadpaal altijd een opgeladen auto voor de deur. Wat je wensen ook zijn, we hebben altijd een scherp aanbod voor je.
Persoonlijk advies

Wij houden graag persoonlijk contact.

Snelle service

Je aankoop en installatie binnen enkele weken geregeld.

Vakkundige installatie

Door onze kundige monteurs.

Prijs op maat

Altijd een prijs op maat. Zo betaal je nooit te veel.