Your Cart

Subsidie voor een laadpaal

We begrijpen maar al te goed dat duurzaamheidsprojecten zoals het laten installeren van een of meerdere laadpalen vaak gepaard gaan met hoge initiële kosten. Daarom willen we het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk maken om toegang te krijgen tot de beschikbare subsidies die de investeringskosten deels verlagen. Gelukkig stimuleert de Nederlandse overheid elektrisch rijden door middel van verschillende subsidies. Ook andere bestuurslagen zoals gemeenten en provincies bieden subsidies aan. Zo maken ze het goedkoper – maar vaak niet makkelijker – om een elektrische auto of laadpaal aan te schaffen. Een elektrische auto of laadpaal kopen met subsidie kan een groot verschil maken. Op deze pagina leggen we uit hoe de subsidieregelingen in Nederland zijn geregeld. Houd er rekening mee dat we mogelijk niet alle lokale subsidies en regelingen op deze pagina hebben vermeld.

Bob Vendel

Gepubliceerd op 14-12-2022

Subsidie voor een particuliere laadpaal

Vanaf januari 2023 kun je als particulier weer nieuw subsidiegeld aanvragen voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s. Koop of private lease je een nieuwe volledig elektrische personenauto, dan kun je vanaf 10 januari 2023 een subsidie krijgen van €2.950,-. Dit is iets minder dan het budget van €3.350,- van 2022. Voor tweedehands elektrische auto’s blijft het subsidiebedrag gelijk, namelijk €2.000,-. Vraag vanaf 10 januari 2023, 9:00 uur SEPP aan.

Om voor deze subsidie in aanmerking te komen mag de door jouw aangekochte elektrische auto geen nieuwprijs van minder dan €12.000,- of van meer dan €45.000,- hebben. Ook elektrische modellen met een bereik lager dan 120 kilometer komen niet in aanmerking voor de subsidie. Daarnaast is het belangrijk om op de datum van de afgesloten koop- of leaseovereenkomst te letter: is deze vóór 2 januari 2023 afgesloten? Dan kom je niet in aanmerking voor subsidie voor je elektrische auto. Lees verder waar je nog meer rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een laadpaal.

Subsidie voor een zakelijke laadpaal

Er zijn meerdere subsidieregelingen waar een ondernemer beroep op kan doen. Zo zijn er de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), en de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Vanuit WiR-duurzaam leveren en plaatsen we niet alleen de nieuwe laadpalen, ook ondersteunen we bedrijven op bedrijventerreinen bij het aanvragen van bepaalde subsidies.

HIRB+

De ‘Herstructurering en intelligent ruimtegebruik bedrijventerreinen Noord-Holland’ is een subsidie waarmee de kwaliteit van bestaande bedrijven- en haventerreinen in Noord-Holland verbeterd kan worden. Met deze subsidie kan tot 25% van de te investeren kosten (tot maximaal €50.000,-) voor duurzaamheidsmaatregelen voor bedrijfspanden gesubsidieerd worden. Onder duurzaamheidsmaatregelen valt ook de installatie van laadpalen en zonnepanelen. In 2022 hebben we deze subsidie veel weten in te zetten op bedrijventerreinen in Noord-Holland. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met onze EV-experts op om te kijken wat er mogelijk is.

MIA en Vamil

Om gebruik te kunnen maken van de subsidieregelingen voor laadpalen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) is één van de voorwaarden dat je in milieuvriendelijke technieken investeert. Hieronder vallen dus ook elektrische voertuigen en oplaadpunten. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt boven op jouw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Echter is dit niet de enige voorwaarden om gebruikt te maken van de subsidieregeling voor laadpalen. Zo moet er ook nog voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  • De te melden investeringskosten voor het bedrijfsmiddel bedragen minimaal € 2.500;
  • Je meldt het bedrijfsmiddel op tijd bij RVO (binnen 3 maanden nadat je de verplichting tot aankoop van het bedrijfsmiddel bent aangegaan);
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt. Gemaakte kosten voor het installeren/gebruiksklaar maken van het tweedehandse bedrijfsmiddel mogen wel gemeld worden.

SEBA

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s is bestemd voor bedrijven en non-profitinstellingen die één of meerdere elektrische bedrijfsauto’s willen aanschaffen. De subsidieregeling loopt tot en met 31 december 2025. Het subsidiebudget van de regeling heeft ieder jaar een maximum. De subsidie is voor ondernemers en non-profitinstellingen. Met deze regeling ontvang je 10% van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of 10% van de verkoopprijs zonder btw (voertuigcategorie N2). Het subsidiebedrag bedraagt maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Persoonlijk advies

Wij houden graag persoonlijk contact.

Snelle service

Je aankoop en installatie binnen enkele weken geregeld.

Vakkundige installatie

Door onze kundige monteurs.

Prijs op maat

Altijd een prijs op maat. Zo betaal je nooit te veel.