Subsidie voor een
laadpaal

In Nederland probeert de overheid elektrisch rijden te stimuleren door middel van verschillende subsidies en regelingen. Gemeenten en andere overheidsinstellingen maken het goedkoper – maar vaak niet makkelijker – om een elektrische auto of laadpaal aan te schaffen. Je nieuwe elektrische auto of laadpaal kopen met subsidie kan een groot verschil maken. Op deze pagina leggen we uit hoe de subsidieregelingen in Nederland zijn geregeld. Houd er rekening mee dat we mogelijk niet alle lokale subsidies en regelingen op deze pagina hebben vermeld.

Bob Vendel
Gepubliceerd op 06-08-2021

Subsidie voor een particuliere laadpaal

De subsidiepot (Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)) voor particulieren is voor 2021 helaas al leeg. Gelukkig kan je vanaf 3 januari 2022 weer nieuw subsidiegeld aanvragen voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s. In 2022 bedraagt het subsidiebedrag voor een nieuwe auto €3.700 en voor een gebruikte auto €2.000.

Let op! Deze subsidies gelden alleen voor auto’s met een koop- of leaseovereenkomst die is afgesloten op of na 1 januari 2022. De elektrische personenauto mag dan ook niet eerder dan 1 januari 2022 op jouw naam staan. Benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een laadpaal?

Subsidie voor een zakelijke laadpaal

Er zijn meerdere subsidieregelingen waar een ondernemer beroep op kan doen. Zo zijn er de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), en de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Vanuit WiR leveren en plaatsen we niet alleen de nieuwe laadpalen, ook ondersteunen we bedrijven bij het aanvragen van bepaalde subsidies. Onze specialiteit ligt bij bedrijventerreinen waarbij de totale subsidies kunnen oplopen tot wel 20% van het totale investeringsbedrag. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul ons contactformulier in of bel ons via het algemene nummer.

MIA en Vamil

Om gebruik te kunnen maken van de subsidieregelingen voor laadpalen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) is één van de voorwaarden dat je in milieuvriendelijke technieken investeert. Hieronder vallen dus ook elektrische voertuigen en oplaadpunten. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt boven op jouw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Echter is dit niet de enige voorwaarden om gebruikt te maken van de subsidieregeling voor laadpalen. Zo moet er ook nog voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  • De te melden investeringskosten voor het bedrijfsmiddel bedragen minimaal € 2.500;
  • Je meldt het bedrijfsmiddel op tijd bij RVO (binnen 3 maanden nadat je de verplichting tot aankoop van het bedrijfsmiddel bent aangegaan);
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt. Gemaakte kosten voor het installeren/gebruiksklaar maken van het tweedehandse bedrijfsmiddel mogen wel gemeld worden.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA

Deze subsidie is bestemd voor bedrijven en non-profitinstellingen die één of meerdere elektrische bedrijfsauto’s willen aanschaffen. De subsidieregeling loopt tot en met 31 december 2025. Het subsidiebudget van de regeling heeft ieder jaar een maximum. De subsidie is voor ondernemers en non-profitinstellingen. Met deze regeling ontvangt je 10% van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of 10% van de verkoopprijs zonder btw (voertuigcategorie N2). Het subsidiebedrag bedraagt maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Bekijk ons assortiment

Wallbox Pulsar Plus

€835,00

Wallbox Copper

€935,00

Alfen Eve Single Pro

€1.475,00

Waarom kiezen onze klanten voor WiR?

Advies op maat

Wij houden graag persoonlijk contact met de klant en zorgen samen voor de beste laadoplossing voor jouw situatie.

Snelle service

Je aankoop en installatie binnen twee weken geregeld. Zo kan jij snel, veilig en opgeladen op weg!

Vakkundige installatie

Met onze gecertificeerde installatiepartners voorzien wij jou van een A-kwaliteit installatie.

Transparante prijzen

Geen gedoe, gewoon een duidelijke prijs.

Samen kijken naar de juiste laadpaal?

Persoonlijk advies nodig?