Your Cart

Batterijopslag en zonnepanelen voor bedrijven

Voor bedrijven kunnen de problemen op het elektriciteitsnet duurzame ontwikkelingen in de weg zitten. Het komt veel voor dat de netaansluiting van kantoor- en bedrijfslocaties niet genoeg capaciteit heeft voor de aanleg van nieuwe laadinfrastructuur of voor uitbreiding van het bedrijf. Het verzwaren van de netaansluiting van het gebouw is steeds vaker geen optie, en zelfs als het dat wel is, is het een dure én tijdrovende investering met lange wachttijden. Op deze pagina lees je deze uitdaging het hoofd kunt bieden door slim gebruik te maken van je huidige netaansluiting, door een batterijopslagsysteem aan te schaffen, en/of door zelf je eigen energie op te wekken.

Sjoerd de Boer

Gepubliceerd op 8-1-2023

Optimaliseren wat je al hebt: inzicht in je stroomverbruik met een capaciteitsmeting 

De goedkoopste manier om te controleren of je kantoor- of bedrijfslocatie een (toekomstig) capaciteitsprobleem heeft, is door een capaciteitsmeting uit te voeren. Hiermee krijg je inzicht in het gebruikte vermogen van je netaansluiting. Vaak is er enige capaciteit beschikbaar om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden of om een laadplein van stroom te voorzien.

Voorbeeld laadplein

Met een beschikbaar vermogen van 220kW kunnen bijvoorbeeld 10 laadpalen van 22kW gebruikmaken. Echter kunnen er ook 20 laadpalen worden aangesloten die, wanneer alle oplaadplekken in gebruik zijn, 11kW per laadpunt leveren. De laadpalen houden het beschikbare vermogen in de gaten en schalen automatisch af wanneer er dreigt overbelasting te ontstaan. Op deze manier houdt het laadplein rekening met de energiestromen in het gebouw en krijgt de apparatuur in het gebouw voorrang.

Ontdek de voordelen van capaciteitsmeting en dynamic load balancing voor efficiënt laden op je kantoor- of bedrijfslocatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Stroom opslaan met een batterijopslagsysteem

Als zonnepanelen geen optie zijn, is het altijd nog mogelijk een batterijopslagsysteem te plaatsen. Deze uit de kluiten gewassen batterijen kunnen worden gebruikt als een stand-alone energiebron, of aan elkaar worden gekoppeld tot een mega-batterij. Bovendien zijn batterijen geschikt voor ‘peak shaving’ en opslag. Opslag is erg handig als er op het stroomnet een teveel aan wind- en zonne-energie wordt geleverd. De prijzen zijn dan laag waardoor het interessant is om de batterij te vullen met deze goedkope stroom. Deze stroom kan later tegen een hogere prijs worden terug geleverd aan het net, of natuurlijk opladende auto’s van stroom voorzien. Lees op deze pagina meer over de mogelijkheden van een eigen laadplein als verdienmodel.

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen 

Een andere manier om een laadplein van voldoende stroom te voorzien, is door zelf als bedrijf stroom op te wekken. Naast het feit dat het laadplein stroom heeft, zijn elektrische voertuigen uiteraard het meest duurzaam als ze ook daadwerkelijk rijden op groene stroom. Met zonnepanelen op het dak spreek je een duurzame energiebron aan die de laadinfrastructuur van stroom voorziet. Is het dak niet geschikt voor panelen maar heeft de locatie wel een grote parkeerplaats met voldoende zonuren? Dan zou een zonnecarport ook mogelijk zijn. Met een zonnecarport blijven de auto’s ook nog eens koel en droog. Met slimme software kunnen de laadpalen bovendien worden afgesteld dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de (voorspelde) zonnestroom.

Benieuwd wat er mogelijk is op jouw kantoor- of bedrijfslocatie?