Your Cart

Lokaal energie opwekken en opslaan

Voor bedrijven kunnen de problemen op het elektriciteitsnet duurzame ontwikkelingen in de weg zitten. Het komt veel voor dat de netaansluiting van kantoor- en bedrijfslocaties niet genoeg capaciteit heeft voor de aanleg van nieuwe laadinfrastructuur. Een laadplein aan laten leggen heeft weinig zin als er niet voldoende stroom is. Helaas is het verzwaren van de gebouwinstallatie niet altijd een optie, en zelfs als het dat wel is, is het een kostbare én tijdrovende investering die een flinke hap uit het budget kan nemen.

Sjoerd de Boer

Gepubliceerd op 8-1-2023

Hoe kun je als bedrijf problemen op het net voor zijn? 

De goedkoopste manier om uit te vinden of de kantoor- of bedrijfslocatie inderdaad een capaciteitsprobleem heeft, is door een capaciteitsmeting te verrichten. Hiermee krijgen we inzicht in het gebruikte vermogen van de netaansluiting. Vaak is er enige capaciteit vrij waarmee een laadplein van stroom kan worden voorzien. Door daarnaast met slimme software genaamd ‘dynamic load balancing’ in de laadstations de beschikbare stroom eerlijk te verdelen, kunnen we zelfs meer oplaadplekken realiseren. Stel dat er een vermogen van 220kW aan capaciteit beschikbaar is, dan kunnen daar 10 laadpalen op 22kW gebruik van maken. Echter kunnen hier ook 20 laadpalen op worden aangesloten die – als alle oplaadplekken in gebruik zijn – 11kW per laadpunt leveren. De laadpalen houden het beschikbare vermogen in de gaten en schalen automatisch af als overbelasting dreigt. Op deze manier houdt het laadplein rekening met de energiestromen in het gebouw en geeft de apparatuur in het gebouw voorrang.

Lokaal stroom opwekken 

Een andere manier om een laadplein van voldoende stroom te voorzien, is door zelf als bedrijf stroom op te wekken. Naast het feit dat het laadplein stroom heeft, zijn elektrische voertuigen uiteraard het meest duurzaam als ze ook daadwerkelijk rijden op groene stroom. Met zonnepanelen op het dak spreek je een duurzame energiebron aan die de laadinfrastructuur van stroom voorziet. Is het dak niet geschikt voor panelen maar heeft de locatie wel een grote parkeerplaats met voldoende zonuren? Dan zou een zonnecarport ook mogelijk zijn. Met een zonnecarport blijven de auto’s ook nog eens koel en droog. Met slimme software kunnen de laadpalen bovendien worden afgesteld dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de (voorspelde) zonnestroom.

Lokaal stroom opslaan

Als zonnepanelen geen optie zijn, is het altijd nog mogelijk een batterijopslagsysteem te plaatsen. Deze uit de kluiten gewassen batterijen kunnen worden gebruikt als een stand-alone energiebron, of aan elkaar worden gekoppeld tot een mega-batterij. Bovendien zijn batterijen geschikt voor ‘peak shaving’ en opslag. Opslag is erg handig als er op het stroomnet een teveel aan wind- en zonne-energie wordt geleverd. De prijzen zijn dan laag waardoor het interessant is om de batterij te vullen met deze goedkope stroom. Deze stroom kan later tegen een hogere prijs worden terug geleverd aan het net, of natuurlijk opladende auto’s van stroom voorzien. Lees op deze pagina meer over de mogelijkheden van een eigen laadplein als verdienmodel.

Advies op maat

Wij houden graag persoonlijk contact met de klant en zorgen samen voor de beste laadoplossing voor jouw situatie.

Snelle service

Je aankoop en installatie binnen twee weken geregeld. Zo kan jij snel, veilig en opgeladen op weg!

Vakkundige installatie

Met onze gecertificeerde installatiepartners voorzien wij jou van een A-kwaliteit installatie.

Transparant prijzen

Geen gedoe, gewoon een duidelijke prijs.

Benieuwd wat er mogelijk is op jouw kantoor- op bedrijfslocatie?

Persoonlijk advies

Wij houden graag persoonlijk contact.

Snelle service

Je aankoop en installatie binnen enkele weken geregeld.

Vakkundige installatie

Door onze kundige monteurs.

Prijs op maat

Altijd een prijs op maat. Zo betaal je nooit te veel.